Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Gelişen teknolojinin sağladığı pek çok imkandan yararlanmaktayız. Bahsi geçen bu olanaklardan bir tanesi de web tasarımıdır. Yazılımcı olmasanız bile siz de kendi web tasarımınızı oluşturabilirsiniz.
Web Tasarımı Nedir?
Web tasarım son derece eğlenceli ve kazançlı bir iştir. Tahmin edileceği gibi web tasarımı gerçekleştirmek çeşitli bilgileri gerektirmektedir. Halihazırda kullanılmakta olan web sitelerinin profesyonel yazılımcılar tarafından oluşturulduğu bilinmektedir. Ancak günümüz dünyasında profesyonel bir yazılımcı olmasanız bile çeşitli yöntemlerle web tasarımı gerçekleştirmeniz mümkündür.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza dahil olan sanal ortam, bireylerin pek çok fırsattan yararlanabilmesine olanak sağlamaktadır. Bunlardan bir tanesi de web tasarımı yapmaktır. Web tasarımı yapma işleminin aşamalarına ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlara değinmeden önce web tasarımının ne olduğunu kısaca tanımlamaya çalışacak olursa; web tasarımı, tasarım fikirlerinin ilkeler doğrultusunda şekillendirilerek kod ve uygulamalar aracılığıyla uygulamaya döküldüğü bir işlemdir. Bu sayede tasarım yazılıma dönüşür ve bunun sonucunda ortaya aktif olan bir web sitesi çıkmaktadır.
Diğer pek çok işlemde olduğu gibi web tasarımı işleminde de sürece dahil olmadan önce belirlenmesi gereken çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlar ihtiyaçları, amaçları, hedefleri ve hitap edilmesi planlanan kitleyi doğru belirlemekten geçmektedir. Zira online ortamda milyonlarca internet sitesi bulunmaktadır ve yeni kurulması planlanan sitenin diğer sitelerden sıyrılabilmesi gerekmektedir. Öte yandan sürece başlamadan önce belirlenmesi gereken bu aşamaların doğru seçilmemesi maddi ve zamansal kayıplara da neden olabilir.
Web Tasarımı Yapmak
Bahsi geçen ön hazırlık aşaması tamamlandığı takdirde kişi artık sürece girmeye hazır demektir. Sürece dahil olunan ilk aşamada kişinin bir hosting hizmeti edinmesi gerekmektedir. Ayrıca tercih edilecek olan hosting güçlü bir hosting olmalıdır. Hosting, alan adı anlamına gelmektedir ve en basit ifade ile sitenin konulacağı yeri ifade etmektedir. Hosting alırken sitenin ismi de belirlenir. Hosting alırken güvenirlik, depolama, bant genişliği, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve destek gibi adımlar oluşturulmalıdır.
Hosting alma işleminin tamamladıktan sonra sıra web sitesi kurulum aracı seçme aşamasına gelir. Bu aşamada hem sitenin iyi görünmesi hem de kolay kullanılabilmesi için gerekli olan işlemler yer almaktadır. Teknik ve yazılımsal anlamda kurulum yapmaya elverişli donanıma sahip değilseniz bir kurulum aracını tercih edebilirsiniz.
Web sitesi kurulum aracı seçme aşamasında genellikle Go Daddy ve WordPress tercih edilmektedir. Eğer web sitesi tasarlamaya dair zamanınız varsa ve siteyi daha çok özelleştirmek ve kişiselleştirmek istiyorsanız WordPress gibi bir içerik yönetimi sistemini kullanabilirsiniz. Ancak hem vaktiniz yoksa hem de çok az teknik bilgiye sahipseniz GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi gibi bir ürünü tercih edebilirsiniz.
Tüm bunların ardından sıra içerik ekleme aşamasına gelmektedir. Bu kısım tamamen hedefleriniz doğrultusunda oluşturulabilecek bir bölümdür. İçerik eklerken oluşturmanızı önerdiğimiz ana sayfa bölümünde ziyaretçilerin sizi tercih etmesi için gerekli olan tüm bilgiler yer almalıdır. Ana sayfa dışında ürünler ya da hizmetler, hakkımızda, referanslar, iletişim gibi sayfalarda yer almalıdır.
Aktarılmış olan tüm bu süreçler sayesinde bir web tasarımı yapabilirsiniz. Web tasarımını tamamladıktan sonra ise daha fazla kullanıcıya ulaşmak için sitenizin farklı tarayıcılara uygun olmasını sağlayabilir ve sitenizde SEO çalışması gerçekleştirebilirsiniz.