Kodlama Nasıl Yapılır?

Kodlama Nasıl Yapılır?

Kodlama öğrenmek pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Kodlama öğrenerek pek çok alanda başarı sağlandığı bilinmektedir. Peki, kodlama nasıl yapılır?

Kodlama Nedir?

Kodlama, programlama olarak da bilinmektedir. Gelişen teknolojinin gerekliliklerinden bir tanesi de kodlamadır. Ancak herkes kodlama yapamamaktadır. Kodlama, bir eğitim gerektirmektedir ve alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kodlama nasıl yapılı kısmına geçmeden önce kodlamanın ne olduğu kısmına değinecek ve kodlamayı tanımlayacak olursak; kodlama, belirli şart ve düzene bağlı kalmak şartıyla gerçekleştirilmesi gereken ve öngörülen işlemlerin tamamı olarak açıklanabilir. Günümüzde kullanmakta olduğumuz elektronik cihazların pek çoğunun bir kodu olduğu bilinmektedir. Kod yazan kişilere genellikle programcı adı verilir.

Kod, aslında makine dilidir. Makinenin ne yapacağı ve ne yapmayacağını belirleyen ana etmen koddur. Kod, genellikle sayı ve harflerden oluşmaktadır ve kodlama bilmeyen kişiler için bu harf ve rakamlar pek anlam ifade etmemektedir. Halbuki programcılar için bu harf ve rakamlar anlam yüklüdür. Kodlama öğrenmek elbette gerçekleştirilmesi mümkün olan işlemler arasında yer almaktadır. Ancak kod yazmak isteyen veya programcı olmak isteyen bir kişinin bu alana ciddi anlamda vakit ayırması ve eğitim alması gerekmektedir.

Kodlama işleminin gerçekleştirilmesi için programlama dili kullanılmaktadır. Kod satırlarından oluşan ve bilgisayarın ne yapması gerektiğine dair komut veren belgeye script denilmektedir. Script, komut dosyası olarak da bilinmektedir. Oldukça detaylı olan ve karmaşık işlemleri gerçekleştirilen kodlar olduğu gibi yalnızca bir fotoğrafı çekmek, fotoğrafın boyutunu değiştirmek, müzik açmak ve bunun gibi daha basit işlemleri gerçekleştirmek için de kod yazılır. Öte yandan web sitesi hazırlamak, bilgisayar oyunu veya telefon uygulaması oluşturmak gibi işlemler de kod yazmayı gerektirmektedir.

Kodlama Yapmak

Kodlamanın temeli algoritmadır. Ancak kodlama bir programlama dili değildir. Algoritmanın kodlama içerisindeki yeri ve önemi, yapılan işlemlerin başlangıcından bitişine kadar ilerletilmesi gereken adımları düzenlemesidir.

Belirtildiği gibi kod yazma işi alanında uzman kişilerin gerçekleştirebileceği bir işlemdir ve kod yazabilmek için programlama dili biliyor olmak gerekmektedir. 250’den daha fazla sayıda programlama dili bulunmaktadır. Bir kişinin tüm programlama dillerine hakim olması pek mümkün değildir. Ancak genellikle bazı programlama dilleri sıklıkla tercih edilmektedir. Bu nedenle bazı programa dilleri öncelikli tercih sebebidir. Öte yandan uzmanlaşmak istenilen alana göre de program dili seçilmektedir.

Bir web sitesi oluşturmak için HTML, CSS, Java Script, PHP gibi dilleri bilmeniz gerekiyorken oyun için C++ , mobil uygulama oluşturma için Java veya Swift dillerine hakim olmanız gerekmektedir. Bu durum her ne kadar zor gibi görünse de, programa dillerinden bir veya birkaçını öğrendikten sonra diğer programlama dillerini öğrenmek çok daha basit bir işlemdir.

Çalışma yürütmek istediğiniz alanı belirlemiş, bu bağlamda gerekli olan programlama dillerini öğrenmişseniz kod yazma işlemine geçiş yapabilirsiniz. Kod yazma işlemini gerçekleştirebilmeniz için kodlama eğitimlerini edinmeniz gerekmektedir. Online ortamda ve örgün ortamda ücretli ve ücretsiz olarak kodlama eğitimi gerçekleştiren pek çok site, kurum ve kişi bulunmaktadır. Siz de bunlardan birini tercih ederek kodlama eğitimi alabilirsiniz.

Kodlama yapmak son derece eğlenceli ve kazançlıdır. Ancak kodlama yapmanın yaşam boyu öğrenmeyi gerektirdiği unutulmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir